Kuntosalijäsenyyden myötä on tarjoutunut hyvä mahdollisuus tarkkailla ruotsalaista saunakäyttäytymistä. Se poikkeaa yllättävän paljon suomalaisesta. Ensimmäisellä kerralla kurkin suihkutilasta vähän etukäteen minkälaisissa vetimissä paikalliset menivät saunaan, jotten nöyryyttäisi itseäni hyökkäämällä löylyyn ilkosillani jos kaikilla muilla on esimerkiksi pyyhkeet päällä. Silloin näytti siltä että kaikki saunaan menijät olivat pyyhkeeseen kietoutuneita (mikä oli vähän outoa koska kaikki kuitenkin käyvät suihkussa yhdessä tilassa ja alasti) joten päätin seurata esimerkkiä. Saunaan mennessä huomasin että pyyhkeen käyttö rajoittui siihen että sen päällä istutaan ja se kiedotaan vyötärön ympärille. Myöhemmin ymmärsin että tämä ei kaikissa tapauksissa pidä paikkaansa. Tähän astisten kokemusten perusteella voin jakaa Kistan naiset seuraaviin saunojatyyppeihin.
  1. Puolialastisaunojat: Pari-kolmikymppisiä naisia joilla pyyhe on vyötäröllä. (Kyllähän sitä itsekin muistaa miten ala-asteen liikkatunnin uimakerralla koitettiin aina hivuttautua saunaan uikkarit tai vähintään pyyhe mukana.. ) Nämä tuovat usein myös shampoopullot sun muut saunan lattialle sen sijaan että jättäisivät ne suihkutilan hyllylle.
  2. Alastisaunojat: Yleensä keski-iän ylittäneitä, pyyhe toimii pelkästään peflettinä.
  3. Alalauteella saunojat: Eihän se ole edes mikään laude, vaan porras jolta pääsee lauteelle!! Pienet lapset saunoo siinä kun ei kestä kuumuutta. Kuntosalin sauna on noin 50-55 astetta lämmin.
  4. Löylyssä syöjät: Yksi nainen tuli stringit jalassa tuomaan lauteelle omenan, banaanin, vesipullon ja käsipyyhepaperia, ennen kuin paineli suihkuun ja tuli vasta sitten aterioimaan.
Löylyn heittäminen ei kuulu paikallisiin tapoihin, vaikka "ämpäri" ja "kuuppa" kyllä löytyy. Ämpäri on n. 3 litraa ja kuuppa ikean muovinen soppakauha. Kumpikin on lämmössä pehmenneitä. Eipä sillä väliä, koska itselläni ei ainakaan vielä pidä pokka heittää löylyä, ettei ilmankosteus vaan nousisi liikaa jos joku vaikka haluaa tulla lukemaan sanomalehteä saunaan. Pefletin käytöstä pidän kiinni, enkä vie pyyhettä "löylyyn". Jossain vaiheessa pitää ehkä nöyrtyä ja ottaa eväät mukaan.